Прослава Васкрса 2017. године

Објављено у: Вијести из парохије | 16. априла 2017.
Прослава Васкрса 2017. године

Васкрс је највећи хришћански празник – празник над празницима. Тога дана слави се успомена на Васкрсење из гроба Господа Исуса Христа – победа над смрћу и темељ хришћанске вјере, јемство наше наде и храна наше љубави.

Васкрс је дан радости вјечне, јер тада је Христос доказо своју Божанску моћ када је сломио најјаче оружје у рукама Сатане, а то је смрт. На тај велики дан испунило се очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Св. Јована Крститеља. Зато света Мати, Православна Црква, пјева на Васкрс овако:

„Ово је дан који створи Господ,
радујмо се и веселимо се у њему.“

Васкрсење свога тијела из гроба Христос је крунисао све раније празнике, почев од Божића и Богојављења, па све до Лазареве суботе, Цвијети и Великог Петка. И опет од Васкрса зависе велики празници: Вазнесење (Спасовдан) и Педесетница (Духови).

На крсту је добровољно умро безгрешни Христос за нас грешнике. Он се жртвовао за нас да би нас избавио од робовања ђаволу и од вјечне смрти. Сатанину злобу Он је побиједио својом добротом. Сатанину себичност Он је побиједио несебичном жртвом. Он се молио и за своје мучитеље, рекавши: „Боже опрости им, јер не знају шта чине.“

А разбојнику, распетом са десне стране, када се покајао, рекао је: „Данас ћеш бити са мном у рају.“

Велики Петак је неодвојив од Недеље Васкрсења, јер у часу када је Господ умирао на Крсту, попуцали су гробови око Јерусалима, и већ на Велики Петак су устали из мртвих неки праведници.

Зато Христово умирање можемо упоредити са тајном згажене руже. Што се ружа јаче гњечи, она тиме све више испушта мирис.

Тако из рана Христових лила се крв низ тијело Његово и низ дрво крста на земљу – и та Његова пречиста крв замирисила је као тамјан и цијелом космосу.

Али три дана касније, та „згажена ружа“ је поново процвјетала, и сада је више нико не може згазити.

Та љепота Божија спасава свет.

Када је Богочовек скинут са Крста и положен у гроб, надгробни камен је био запечаћен, а споља је била постављена стража. Војници су ту стражарили и нико није могао да приступи гробу.

Међутим, у недељу рано прије зоре, Христос је Васкрсао из мрвих. Он је оживио и својим тијелом прошао кроз камену плочу гроба. То стражари нису примјетили. Васкрсење је истинити историјски догађај и Господ Исус Христос је својим Васкрсењем:

  • разрушио царство ђавола
  • уништио смрт
  • дакле, срушен је силни
  • побијеђен је гријех
  • скинуто је проклетство
  • отворен је рај
  • људи су се сјединили са анђелима.

Зато, срдачно Вам честитам Празник над празницима и Славље над слављима, свету Пасху Господњу, са поздравом живота над смрћу, правде над неправдом, љубави над мржњом: „ХРИСТОС ВАСКРСЕ“.

Молим се Васкрсломе Господу, да Вам подари изобиље дарова Божијих и сваковрсног добра.


 

Свечана прослава у сеоском дому

Свечана прослава Васкрса културно-умјетничким програмом у сеоском дому почела је у 16 часова. На самом почетку водитељ програма, г-ђица Вања Јовановић, поздравила је присутне госте, а затим се гостима обратио и свештеник, протојереј-ставрофор Ђоко Б. Лазић, који је поздравио присутне и рекао пар ријечи о Празнику над празницима, Свијетлом Христовом Васкрсењу.

У наставку су са пјесмом и игром наступила културно-умјетничка друштва из Милошевца и Горње Слатине. У свечаном програму су учешће узеле и г-ђице Милица Томић и Рада Васиљевић, које су отпјевале неколико духовних и традиционалних пјесама.

Додијељене су и награде побједницима на такмичењу за најљепше васкршње јаје: Драгана Микеревић, уч. 7. разреда (прво мјесто); Милица Јовановић, уч. 6. разреда (друго мјесто); Бојана Дринић, уч. 2. разреда (треће мјесто) и Петар Р. Брадашевић, 4 године (награда за најмлађег учесника).