Сви чланци у Вијести из парохије

Бадње вече и Божићна литургија у храму Светог Николе

Објављено у: Вијести из парохије | 7. јануара 2023.
Бадње вече и Божићна литургија у храму Светог Николе

И ове године на Бадњи Дан бадњак је традиционално кроз село стигао до храма Светог Николе. Свечана поворка са бадњаком је кренула од куће Ђоке Тешића у 13 часова. Идући кроз село према цркви мјештани су даривали бадњак. Вечерње богослужење је почело у 17 часова и црква је била испуњена верним народом. После вечерње службе извршен је обред освећења и паљења бадњака у црквеној порти. И ове године уприличен велелепни ватромет, дар браће Милана и Мирослава Брадашевића. Након освећења и паљења бадњака и ватромента, дјечица су традиционално у храму „пијукала“ за слаткише. 

Прочитајте више

Емисија „Записи“ – Храм у Милошевцу, друга црква по величини у Посавини

Објављено у: Вијести из епархије, Вијести из парохије | 25. децембра 2022.
Емисија „Записи“ – Храм у Милошевцу, друга црква по величини у Посавини

НОВИ Запис је на епархијском ЈуТјуб каналу!

51. епизода Записа и 20. из серијала “Парохијски храмови“.

Питомо посавско село Милошевац налази се на магистралном путу који повезује Бијељину и Бања Луку.

Први пут се име села Милошево помиње прије 300 година и све до 1945. године звало се тако, а од те године је званично Милошевац.

Храм у селу је посвећен светом Николају Мирликијском Чудотворцу и то је други храм по величини у Посавини, одмах послије храма у Обудовцу. Градња је почела 1903. а завршена је 1906. године када је храм освештан.

Више о историји села, храма и парохије говориће у новој епизоди Записа, протојереј-ставрофор Ђоко Лазић, који је већ 38 година на овој парохији.

 

Извор: Епархија зворничко-тузланска / Youtube

Прочитајте више

Слава храма у Милошевцу

Објављено у: Вијести из парохије | 19. децембра 2022.
Слава храма у Милошевцу

На дан када наша света црква прославља великог јерарха и чудотворца, Светог Николаја мирликијског чудотворца, евхаристијским сабрањем свечано је прослављена храмовна слава у Милошевцу.

Прочитајте више

Свечана литургија у храму Светог Николе у Милошевцу

Објављено у: Вијести из парохије | 3. априла 2022.
Свечана литургија у храму Светог Николе у Милошевцу

Дана 03. априла 2022. године, у четврту недељу васкрсшњег поста, када наша Света Црква прославља Преподобног Јакова Исповедника и Светог Јована Лествичника, свечано је служена Света Литургија у цркви Светог Николе у Милошевцу, са почетком у 9 часова. По први пут са протом Ђоком је служио парохијски ђакон милошевачки, црквински и горњослатински, Стефан Лазић.

Прочитајте више

Свечана прослава Светог Саве 2022. године

Објављено у: Вијести из парохије | 27. јануара 2022.
Свечана прослава Светог Саве 2022. године

У цркви Светог Николе у Милошевцу је ове 2022. године свечано прослављен Свети Сава, први српски Архиепископ и просветитељ. Славље је почело Светом Литургијом. Након Свете Литургије пререзан је славски колач, а кум славља је г-ђа Рушица Пандуревић, учитељица у Милошевцу, са својим сином Слађаном и кћерком Марином. За 2023. годину за кумство се пријавио г-дин Јовица Дринић, а за 2024. годину г-ђа Милена Гаврић.

Прочитајте више