Бијељина: Откривена спомен-плоча на Цркви бесмртних хероја

Објављено у: Вијести из епархије | 28. септембра 2016.

У бијељинској касарни „Војвода Степа Степановић“, откривена је спомен плоча на Цркви бесмртних хероја. Спомен-храм „Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских“, проглашен је историјским спомеником од изузетног значаја за Републику Српску.
Ово је први војни спомен-храм у Српској и први православни војни храм саграђен након Другог свјетског рата на простору бивше Југославије. Осим бројних оригиналних умјетничких дјела, овај храм, чувар је и копије Законика цара Стефана Душана.

Спомен плочу као свједочанство о историјском православном објекту од изузетног значаја за Републику Српску, открио је предсједник Српске Милорад Додик, у присуству народних посланика Српске, пријатеља из Русије и многобројних грађана.

– Кнез Лазар је водиља свима нама, поготово нама политичарима, који морамо да знамо да сила која стоји испред нас никада не треба да утиче на наше одлуке него свети циљеви који бранимо – рекао је Додик.
Спомен-храм у Бијељини украшавају оригинална умјетничка дјела, која имају изузетну умјетничку и естетску вриједност. Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова је на сједници 20.9.2016. године уврстио тај храм у Листу историјских споменика од изузетног значаја за Републике Српске.

– Историја српског народа је тешка, мукотрпна само зато што се борио за слободу, да буде свој на своме и да буде слободан кроз вијекове – рекао је Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите Српске.

Спомен-храм у Бијељини чува и успомену на Главни штаб Војске Републике Српске.

Извор:РТРС

Прочитајте цијелу вијест на сајту епархије