Парохијско писмо бр. 26. пред Васкрс 2017. год.

Објављено у: Вијести из парохије, Парохијско писмо | 5. априла 2017.

 

Драга браћо и сестрe и сви људи добре воље,

 

                Ево на почетку смо шесте недеље васкршњег поста, гдје се увелико припремамо постом и молитвом за дочек највећег хришћанског празника – Светог Христовог Васкрсења. Па дозволите ми да Вас као Ваш свештеник у најкраћим цртама подсјетим о Васкрсу, као највећем хришћанском празнику и да Вас обавијестим о распореду светих богослужења о Васкршњим празницима.

                Васкрс је највећи хришћански празник, празник над празницима и темељ наше хришћанске вјере. Васкрс је дан радости вјечне, јер тада је Христос доказао своју Божанску моћ, када је сломио најјаче оружје у рукама сатане, а то је смрт. На тај велики дан испунило се очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Светог Јована Крститеља. Дакле, Христос је својим Васкрсењем уништио смрт, побиједио ђавола и нама даровао живот вјечни. Зато Свети апостол Павле каже: „Ако Христос не васкрсе, узалуд је вјера наша и узалуд је надање наше“, а света Мати, Православна Црква пјева на Васкрс овако: „Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се њему.“

                За дочек Васкрса Црква је установила пост који траје 7 недеља. Прва недеља се пости без уља и рибе, а задња недеља која се зове и Страсна недеља (која говори о страдању Господа Исуса Христа) такође се пости на води (без уља и рибе), осим Великог четвртка када се може употребљавати уље, а због тога што је Господ Исус Христос на Велики четвртак, на Тајној вечери установио Свету тајну причешћа.

 У току Васкршњег поста се сриједом и петком служи специјално богослужење – ПРЕЂЕОСВЕЋЕНА ЛИТУРГИЈА, а ми Милошевљани имамо част да:

5. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ (СРИЈЕДА) у 17:00 ЧАСОВА

више свештеника (из Слатине, Шамца, Крушковог Поља, Црквине, Гаревца – Ново Насеље) служи Пређеосвећену Литургију у нашој цркви. Тога дана се може и причестити, с тим, они који желе да се причесте, да од 12:00 часова тај дан ништа не једу нити пију.

                Обавјештавамо Вас о распореду богослужења:

  • Велики четвртак – вечерње богослужење и читање 12 јеванђеља у 18:00 часова
  • Велики петак – вечерње богослужење и изношење плаштанице у 17:00 часова
  • Велика субота – исповијест у 17:00 часова
  • Васкрс – Света Литургија у 05:00 часова

Нека Вам драги Бог, мајка Божија Пресвета Богородица и Свети Никола, коме је наша црква посвећена, буду на помоћи и подаре Вам: мир, срећу, здравље и дуг и благословен живот, плодове дара Духа Светога: вјеру, наду и љубав, да би могли дочекати Свето Христово Васкрсење.