Парохијско писмо бр. 25, o Божићу 2017. године

Објављено у: Парохијско писмо | 4. јануара 2017.

   

Благочестиви народе хришћански,

драга браћо и сестре, драга дјецо и сви људи добре воље

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

 

Припремајући се за празник Христовог рођења, молимо се Богомладенцу Христу да нам подари мир, здравље, слогу и љубав за почетак Нове године Господње, да наши почетци буду срећни и напредни и од Бога благословени. Припремајући се за Празник рођења Сина Божијег, ми се духовно освећујемо радошћу Празника. Божићна радост и стварност је увијек небоземна и богочовјечанска. Није једнострани акт Божијег Свемогућства, него је увијек отворени и за човјека да дејствује и учествује примајући и умножавајући добијено, те се тако усавршавајући у дару вјере. Мир Божији којим се поздрављамо, није обичан мир и тишина, већ дејствујућа благодат Духа Светог, која нас уздиже и кријепи наше духовне силе, да бисмо осјетили празничну радост.

За Празник Рођења Богомладенца Христа припремамо се постом и молитвом, украшавамо своје домове и припремамо храну за послужење, приносећи тако себе и свој труд рођеном Богомладенцу. Божићна радост је дар духовни, који нас уздиже и освећује да осјетимо и доживимо Христово Рођење на посебан начин. Празнично славље тако постаје духовна храна, која испуњава нашу душу и наша чула. Ако Богомладенца дочекамо на вратима ,,свога срца“, тада ћемо показати да смо добри домаћини, који највећег Госта, Богомладенца, дочекује у ,,предворју свога срца“, а онда и свом дому. Са пастирима саучествујемо у гостопримству, знајући да је и најукрашенији дворац премали и недовољан за Њега, али тамо гдје га са радошћу примају Он свему даје украс и љепоту. Остваривши се у радости примања моћи ћемо заједно са ангелским силама да пјевамо сверадосну пјесму, препуну љубави и наде, будући добродјелатни у свему. Примање божићне радости је најцјелосније у добродјетељном себедавању.

Зато се и ми, драга браћо и сестре, радујемо и веселимо Рођењу Христовом, Његовом спаситељском дјелу и у заједничкој молитви заблагодаримо Богу за живот који нам је даровао и за благодат којом нас штити. Нека у нашим душама засија свјетлост разума, Сунце правде и источник живота. Нека се у Витлејемској пећини и у нашим срцима роди Христос, нека се његује и грије топлином вјере и љубави.

Да би смо све то успјели и постигли потребно је да пећину свога срца и јасле своје душе очистимо и оперемо сузама покајања за своје грехе, да је украсимо врлинама и дјелима милосрђа као божићни бадњак и да се у светој тајни причешћа сјединимо са Богом и једни са другима, задобивши благодатне дарове Светога Духа, како би смо са љубављу и радошћу изговарали ријечи најрадоснијег хришћанског поздрава:

 

“Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!”

 

ОБАВЈЕШТЕЊА

 

Црква Светог Николе у Милошевцу је отворена сваког дана од 12 до 16 часова у зимском периоду, од 14 до 18 часова у љетном периоду, а недељом и празником од 830 до 14 часова.

Купујмо свијеће у цркви које су освештане! Примјетили смо да многи, нарочито из Полоја купују свијеће у маркету „Сара“ и у другим продавницама. То није добро, јер те свијеће у продавницама нису освештане, а тиме одмажете цркву, јер је једини сигурни приход цркви од продаје свијећа и тамјана.

 

Распоред светих богослужења

 

Сваке недеље и празника се врши служба – Литургија у 9 часова, изузев на Божић и Васкрс када се рана служба врши у 5 часова.

На Бадњи дан ће се служити вечерња служба са почетком у 17 часова, а затим ће бити освећење и паљење Бадњака, а после тога исповијест.

 

ИЗАЂИМО У СУСРЕТ БАДЊАКУ!

 

Ове 2017. године ће Бадњак кренути испред куће Марка Јеринића у 14 часова, а потом ће проћи преко пруге и кроз Милинковића сокак даље према цркви.

Дарујмо Бадњак бомбонама, слаткишима, и свим осталим ђаконијама. Све ће бити потребно за прославу Божића и Светог Саве (за пијукање, светосавске рецитације и остало).

Зато хвала свима који ће организовати довоз Бадњака у црквену порту, а овом приликом Управа парохије се захваљује посебно браћи Брадашевић: Милану и Мирославу који и ове године, као и задњих неколико година обезбјеђују ватромет за Бадње вече и за Божић, као и њиховим супругама Слађани и Бранки које обезбјеђују бомбоне за пијукање.

Хвала и г-дину Синиши Ћосићу који сваке године поклања чоколаде за пакетиће за прославу Светог Саве.

 

ПОМОЗИМО МИСИЈУ НАШЕ ЦРКВЕ

 

Ове године, као и ранијих година, желимо да свечано прославимо Светог Саву. Кумови славе су Нада и Јока Брадашевић. Црква жели да поклони сваком дјетету светосавски пакетић. Зато Ви, драги Милошевљани, који сте у могућности, донирајте нас новцем или светосавским пакетићима, а имаћете могућност када свештеник буде долазио да Вам благосиља домове и свети водицу.

У Доњим Кладарима, у згради школе, у колективном смјештају живи 28 породица. Они немају могућности да направе себи кров над главом. Живе у веома тешким условима. И њима, као и нама, је Божић. Зато црква Светог Николе у Милошевцу жели им помоћи и надамо се да ћете нам се и Ви придружити у овој хуманитарној акцији. Захваљујемо се људима добре воље који ће подржати нашу акцију.Ви можете том народу помоћи тако што ћете уз Бадњак или на Бадњи дан донијети чварке, маст, сланину, месо, сир, сок, колаче, а на Божић ће прото Ђоко са два члана Црквеног Одбора однијети и лично подијелити.

 

Срећан Божић и Божићне празнике, као и Нову 2017. годину,
са најрадоснијим хришћанским поздравом „Мир Божји Христос се роди!“
жели Вам Ваш свештеник
протојереј-ставрофор Ђоко Б. Лазић.

parohijsko-br-25-1 parohijsko-br-25-2