Парохијско писмо бр. 22 о Божићу 2016. године

Објављено у: Парохијско писмо | 31. децембра 2015.

Благочестиви народе хришћански,

драга браћо и сестре, драга дјецо и сви људи добре воље

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

 

Ево на прагу смо најрадоснијег хришћанског празника – Божића, када се хришћански свијет припрема уз пост и молитву за дочек највећег госта овог свијета, Спаситеља свијета Господа Исуса Христа, Богомладенца, желим само да Вас присјетим на анђеоску химну коју су анђели пјевали кад се Христос родио у Витлејему: „Слава Богу на висини, а на земљи мир и међу људима добра воља!“

Један од највећих празника који се слави у цијелом хришћанском свету јесте Божић – Рођење Господа Исуса Христа. Ријеч Божић долази од богић, деминутив од бог – мали Бог; тако су Срби тепали Богу Који је постао Човјек од Духа Светога и Марије Дјеве. Божић је народни назив за црквени празник Рођења Господа Исуса Христа или, на црквенословенском, Рождества Христовог. Близина празника административно-календарске Нове године, „Дјед-Мразеви“ по робним кућама и свима драго обавезно куповање поклона као најважнија одлика празника, пријете да замагле хришћанску суштину Божића.

Божић је, уствари, рођендан Новог Свијета јер је рођење Христово најзначајнији датум и историји људског рода, дан који историју дијели на два дијела – на оно што се дешавало прије и на оно што се дешавало после рођења нашег Спаситеља, Богочовјека – Сина Божијег у људском тијелу.

Господ је на земљу дошао скромно јер није дошао да влада, него да служи људима и да их научи да служе једни другима. Исус Христос се родио у једној пећини у малом јудејском граду Витлејему, а први који су га препознали као Цара Небеског била су три мудраца са Истока, који су у Витлејем стигли пратећи до тада невиђену звијезду. Прости, скромни пастири, који су чували стада у близини пећине, први су чули пјесму с небеса, којом су анђели Божији поздрављали рођење Сина Божијег у људском телу.

И до дан данас Бога најлакше налазе они скромни и они најмудрији. Православна Црква Божић прославља 25. децембра по старом, односно 7. јануара по новом календару. Начин слављења Божића се, од Цркве до Цркве, разликује у неким детаљима. Разликује се чак и у датуму, али суштина празника је иста – радост што је ради нас људи и ради нашега спасења Син Божији сишао с Небеса и постао човјек.

У Српској Православној Цркви постоји низ лијепих обичаја везаних за слављење Божића. Самом празнику, као припрема, претходи Божићни пост. Као празник рађања новог живота, Божић је и породични празник – празник дјеце, празник родитељства – очинства и материнства.

Ни за један други празник није везано толико лијепих обичаја као за Божић, али оно што је најважније најлакше можемо да осјетимо на празничној литургији, када свештеник поздрави окупљене поздравом Мир Божији, Христос се роди, а цијела црква му радосно одговара Ваистину (Заиста) се роди. Тим поздравом вјерујући Срби поздрављају једни друге.

 

ОБАВЈЕШТЕЊА

 

Црква Светог Николе у Милошевцу је отворена сваког дана од 14 до 18 часова, а недељом и празником од 830 до 14 часова.

 

Распоред светих богослужења

 

Сваке недеље и празника се врши служба – Литургија у 9 часова, изузев на Божић и Васкрс када се рана служба врши у 5 часова.

На Бадњи дан ће се служити вечерња служба са почетком у 17 часова, а затим ће бити освећење и паљење Бадњака, а после тога исповијест.

 

ИЗАЂИМО У СУСРЕТ БАДЊАКУ!

 

Ове 2016. године ће Бадњак по први пут кренути испред пекаре „Странатић“ а на иницијативу Јове Странатића и људи који су се окупили код свештеника проте Ђоке 27. децембра 2015. год. и договорили да Бадњак крене у 13 часова испред пекаре „Странатић“, затим ће проћи кроз Странатић сокак, Брадашевића сокак, крај корпаре, кроз Зорановић сокак, затим главним путем према цркви.

Дарујмо Бадњак бомбонама, слаткишима, и свим осталим ђаконијама. Све ће бити потребно за прославу Божића и Светог Саве (за пијукање, светосавске рецитације и остало).

Зато хвала свима који ће организовати довоз Бадњака у црквену порту, а овом приликом Управа парохије се захваљује посебно браћи Брадашевић: Милану и Мирославу који и ове године, као и задњих неколико година обезбјеђују ватромет за Бадње вече и за Божић, као и њиховим супругама Слађани и Бранки које обезбјеђују бомбоне за пијукање.

Хвала и г-дину Синиши Ћосићу који сваке године поклања чоколаде за пакетиће за прославу Светог Саве, а и ове године је унапријед припремио 120 чоколада.

ПОМОЗИМО МИСИЈУ НАШЕ ЦРКВЕ

 

Ове године, као и ранијих година, желимо да свечано прославимо Светог Саву. Кумови славе  су Живан и Мирела Јанковић и њихов син Срђан. Црква жели да поклони сваком дјетету светосавски пакетић. Зато Ви, драги Милошевљани, који сте у могућности, донирајте нас новцем или светосавским пакетићима, а имаћете могућност када свештеник буде долазио да Вам благосиља домове и свети водицу.

У Доњим Кладарима, у згради школе, у колективном смјештају живи 28 породица. Они немају могућности да направе себи кров над главом. Живе у веома тешким условима. И њима, као и нама, је Божић. Зато црква Светог Николе у Милошевцу жели им помоћи и надамо се да ћете нам се и Ви придружити у овој хуманитарној акцији. Захваљујемо се људима добре воље који ће подржати нашу акцију. Ви можете том народу помоћи тако што ћете уз Бадњак или на Бадњи дан донијети чварке, маст, сланину, месо, сир, сок, колаче, а на Божић ће прото Ђоко са два члана Црквеног Одбора однијети и лично подијелити.

 

Срећан Божић и Божићне празнике, као и Нову 2016. годину,
са најрадоснијим хришћанским поздравом „Мир Божји Христос се роди!“
жели Вам Ваш свештеник
протојереј-ставрофор Ђоко Б. Лазић.

c17ea8cba5e616f8-0c17ea8cba5e616f8-1