Парохијско писмо бр. 20

Објављено у: Парохијско писмо | 23. маја 2014.

 

НА МУЦИ СЕ ПОЗНАЈУ ЈУНАЦИ, А У НЕВОЉИ ЉУДИ

 

          Ево већ трећи пут од завршетка рата природа искушава какви смо јунаци и људи ми у Републици Српској. Катастрофалне поплаве стављају на пробу нашу издржљивост, снагу, солидарност и хуманост. Урадиле су то први пут 2001. па други пут 2010. и трећи пут сада, у мају 2014. године. Највеће искушење су претрпјели људи у Семберији и Посавини и сва три пута показали да су јунаци за дивљење и људи за поштовање. Држали су се једни других, спашавали што се спасити може, а затим се помагали да се поправи и обнови што се поправити и обновити да. Положили су три пута испит из људскости, хуманости и солидарности пред Богом и пред људима.

        И наши Милошевљани су три пута полагали тај велики испит и сваки га пут успјешно положили на понос свих нас, да се не постидимо ни пред Богом ни пред људима, ни пред прецима ни пред потомцима. Под ударом водене стихије нашли су се наши најближи у Полоју и у Шамцу. Вода је однијела усјеве, стоку и сточну храну, поплавила куће и у њима храну, одјећу и намјештај, страдало је и приватно предузеће „МП Пандуревић“. Прво су прискочили у помоћ комшија комшији, Милошевљанин Милошевљанину, па онда је стигла помоћ од општине, Републике и од Срба у расејању. Тако се догодило и овога маја у нашем засеоку у Полоју.  Били смо једни уз друге пред природном стихијом, помогао је комшија комшији, а прискочили смо у помоћ и нашим сусједима у Шамцу. Стихија још није ни прошла, а већ је стигла прва помоћ од наших из иностранства (Ђоко С. Тешић), од  Вјерског добротворног старатељства, свештеника и Кола српских сестара из Брчког, од Српске Православне Црквене Општине из Постојне (Словенија), а захваљујући Богдану Милошевићу који је помоћ и довезао, и Јове Странатића (власника пекаре Странатић). Такви смо ми, своје најљепше лице покажемо када је најтеже.

        Наш молитвеник пред Богом протојереј ставрофор Ђоко Б. Лазић планира да 22. маја, на Дан преноса моштију светог оца Николаја коме је посвећен и наш храм у Милошевцу,  уз Божију помоћ организује прикупљање помоћи за пострадале у Полоју и Шамцу. Хоћемо да прво помогнемо себи и најближим да би имали право да очекујемо помоћ и од општине, републике, наше сабраће у расејању и других. Пострадалим у Полоју и Шамцу су најпотребнији храна, хигијенска средства и средства за чишћење и исушивање просторија. Наравно, најприкладнија је новчана помоћ па да свако купи оно што му највише недостаје. Свака помоћ, уколико је од срца, велика је и ми смо у име оних којима је намијењена неизмјерно захвални. Народ каже да највише има онај који највише даје мислећи при том на материјално давање и духовно богатство, а свети апостол Павле поручује: „Вјера без добрих дјела је мртва!“ Послушајмо и народ и светог апостола Павла!

      Сви Милошевљани и људи добре воље могу у иностранству уплатити на рачун Raiffeisen банке на следећи број:

 

RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

BA391612450009554049

RZBABA2S

Ваш молитвеник пред Богом

Протојереј-ставрофор Ђоко Б. Лазић

Parohijsko pismo br. 20-page-001DSC_0583 DSC_0589 DSC_0590 DSC_0595 DSC_0597 DSC_0598 DSC_0599 DSC_0600 DSC_0602 DSC_0603