Сви чланци у Парохијско писмо

Парохијско писмо бр. 26. пред Васкрс 2017. год.

Објављено у: Вијести из парохије, Парохијско писмо | 5. априла 2017.

 

Драга браћо и сестрe и сви људи добре воље,

 

                Ево на почетку смо шесте недеље васкршњег поста, гдје се увелико припремамо постом и молитвом за дочек највећег хришћанског празника – Светог Христовог Васкрсења. Па дозволите ми да Вас као Ваш свештеник у најкраћим цртама подсјетим о Васкрсу, као највећем хришћанском празнику и да Вас обавијестим о распореду светих богослужења о Васкршњим празницима.

                Васкрс је највећи хришћански празник, празник над празницима и темељ наше хришћанске вјере. Васкрс је дан радости вјечне, јер тада је Христос доказао своју Божанску моћ, када је сломио најјаче оружје у рукама сатане, а то је смрт. На тај велики дан испунило се очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Светог Јована Крститеља. Дакле, Христос је својим Васкрсењем уништио смрт, побиједио ђавола и нама даровао живот вјечни. Зато Свети апостол Павле каже: „Ако Христос не васкрсе, узалуд је вјера наша и узалуд је надање наше“, а света Мати, Православна Црква пјева на Васкрс овако: „Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се њему.“

Прочитајте више

Парохијско писмо бр. 25, o Божићу 2017. године

Објављено у: Парохијско писмо | 4. јануара 2017.

   

Благочестиви народе хришћански,

драга браћо и сестре, драга дјецо и сви људи добре воље

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

 

Припремајући се за празник Христовог рођења, молимо се Богомладенцу Христу да нам подари мир, здравље, слогу и љубав за почетак Нове године Господње, да наши почетци буду срећни и напредни и од Бога благословени. Припремајући се за Празник рођења Сина Божијег, ми се духовно освећујемо радошћу Празника. Божићна радост и стварност је увијек небоземна и богочовјечанска. Није једнострани акт Божијег Свемогућства, него је увијек отворени и за човјека да дејствује и учествује примајући и умножавајући добијено, те се тако усавршавајући у дару вјере. Мир Божији којим се поздрављамо, није обичан мир и тишина, већ дејствујућа благодат Духа Светог, која нас уздиже и кријепи наше духовне силе, да бисмо осјетили празничну радост.

Прочитајте више

Парохијско писмо бр. 24, пред Преображење 2016. године

Објављено у: Парохијско писмо | 5. августа 2016.

Драге Милошевљанке и Милошевљани,

драга браћо и сестре и сви људи добре воље,

 

Мало је српских села западно од Дрине која са поносом пред својим родом могу рећи „Наши преци су прије 110 година, за вријеме страховладе, саградили храм на славу Богу, за понос роду, у служби покољењима: храм који и данас служи Богу и народу и својом функцијом, величином и љепотом не заостаје за ововременим грађевинама.“

Благодарећи милости Божијој, овог 2016. Љета Господњег имамо за част прославити 110-годишњицу храма Светог Николе у Милошевцу, крајем септембра, а бићете благовремено обавјештени о тачном датуму.

Прочитајте више

Парохијско писмо бр. 23, пред Васкрс 2016. год.

Објављено у: Парохијско писмо | 17. априла 2016.

Драга браћо и сестре и сви људи добре воље,

Ево, налазимо се пред крај 5. недеље Часног поста гдје дочекујемо највећи празник, празник над празницима, Свето Христово Васкрсење.

На Васкрс славимо успомену на васкрсење из гроба нашег Исуса Христа – побједу над смрћу и темељ наше хришћанске вјере, јединство наше наде и хране наше хришћанске љубави. Васкрс је дан радости вјечне, јер тада је Христос доказао своју Божанску моћ, када је сломио најјаче оружје у рукама сатане, а то је смрт. На тај велики дан испунило се очекивање и жеља свих праведника и пророка од Адама до Светог Јована Крститеља Зато света Мати, православна Црква пјева на Васкрс овако: „Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се њему.“

Прочитајте више

Парохијско писмо бр. 22 о Божићу 2016. године

Објављено у: Парохијско писмо | 31. децембра 2015.

Благочестиви народе хришћански,

драга браћо и сестре, драга дјецо и сви људи добре воље

МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

 

Ево на прагу смо најрадоснијег хришћанског празника – Божића, када се хришћански свијет припрема уз пост и молитву за дочек највећег госта овог свијета, Спаситеља свијета Господа Исуса Христа, Богомладенца, желим само да Вас присјетим на анђеоску химну коју су анђели пјевали кад се Христос родио у Витлејему: „Слава Богу на висини, а на земљи мир и међу људима добра воља!“

Један од највећих празника који се слави у цијелом хришћанском свету јесте Божић – Рођење Господа Исуса Христа. Ријеч Божић долази од богић, деминутив од бог – мали Бог; тако су Срби тепали Богу Који је постао Човјек од Духа Светога и Марије Дјеве. Божић је народни назив за црквени празник Рођења Господа Исуса Христа или, на црквенословенском, Рождества Христовог. Близина празника административно-календарске Нове године, „Дјед-Мразеви“ по робним кућама и свима драго обавезно куповање поклона као најважнија одлика празника, пријете да замагле хришћанску суштину Божића.

Божић је, уствари, рођендан Новог Свијета јер је рођење Христово најзначајнији датум и историји људског рода, дан који историју дијели на два дијела – на оно што се дешавало прије и на оно што се дешавало после рођења нашег Спаситеља, Богочовјека – Сина Божијег у људском тијелу.

Прочитајте више