Свештеници

prota-djoko

Протојереј-ставрофор Ђоко Б. Лазић
дипломирани теолог

Рођен је 03. априла 1955. године у Тутњевцу, малом селу код Угљевика, од оца Будимка и мајке Госпаве.

Завршио је петоразредну Богословију Света Три Јерарха у Манастиру Крки, а потом дипломирао на Богословском Факултету СПЦ у Београду 1981. године. Дана 12. августа 1983. године у манастиру Крушедолу је рукоположен у чин ђакона, а након два дана у храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу у чин презвитера. На пракси је био у Пожарници код Тузле, да би 1. септембра 1983. године примио парохију у Тузли, гдје био први парох тузлански, благајник Ц.О. Тузла и старјешина храма Св. Богородица на Трновцу (тузланско православно гробље).

На упражњену парохију милошевачку долази 15. новембра 1985. године гдје је и данас на служби.

 

Свештеници који су службовали на милошевачкој парохији

otacmiodragПочетком последњег грађанског рата 1992. године, села у околини Милошевца (у којима је већинско становништво било хрватско или муслиманско, које је почетком рата напустило своје домове) су почеле досељавати српске породице из разних мјеста бивше Босне и Херцеговине, које су услед ратних дејстава биле приморане напустити своја огњишта. Милошевачка парохија, која је до тада обухватала Милошевац и Крушково Поље, сада обухвата још и Хасић, Гаревац, Кладаре, и Чардак. Пошто свештеник Ђоко није могао сам опслуживати парохију, Епископ Василије поставља на милошевачку парохију јереја Миодрага В. Тошића, који је служио службе Божије у новосаграђеном храму Светог Цара Лазара Косовског у Крушковом Пољу, био секретар Ц.О. Милошевац и заједно са свештеником Ђоком обављао парохијске дужности. Дана 1. септембра 1998. године Епископ Василије дијели парохију милошевачку на: милошевачку, која обухвата Милошевац и Чардак и коју опслужује свештеник Ђоко; и крушковопољску, која обухвата Крушково Поље и Хасић, и коју опслужује свештеник Миодраг. Модричко Ново Насеље 5, Гаревац и Кладаре су опслуживали обојица свештеника. Од 2008. године протојереј-ставрофор Миодраг В. Тошић је парох колубарско-грбавички у Брчком.

otacurosУрош Тодоровић (1974-1985)
На милошевачку парохију долази 1. августа 1974. године. Рођен је у Милином Селу покрај Лукавца и завршио је Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки. Покојна супруга му се звала Радмила а за вријеме службовања у милошевачкој парохији добио је сина Озрена, који је завршио Богословију Светог Саве у Београду. Дошавши на милошевачку парохију почео је вриједно да ради на реновирању и уређењу храма и изградњи парохијског дома. Тадашње комунистичке власти су му често правили неприлике: позиван је на војне вјежбе, завршио је на суду зато што је мјештанима послао писмени апел за помоћ у реновирању храма, а једном је чак био и обријан по налогу комуниста. Претпјевши многобројне увреде и понижења, одлучује да иде у САД и да тамо буде свештеник. Дана 27. јула 1985. године добија годишњи одмор и са породицом одлази у САД, одакле се јавља у парохију да се неће враћати. Епископ Василије га преко службеног листа СПЦ „Гласник“ позива да се врати, међутим он се не враћа и епископ Василије поставља модричког свештеника Богдана Тодића да привремено опслужује милошевачку парохију. Свештеник Урош Тодоровић је тренутно клирик српске православне епархије западноамеричке и службује при храму Светог Симеона Мироточивог у Лас Вегасу, држава Невада, САД.

otacdusanДушан Ц. Поповић (1938-1974)
Своју свештеничку службу започиње на овој парохији у којој остаје све до своје смрти. Отац му је био свештеник у Обудовцу, гдје је прота Душан и рођен. Завршио је Рељевску богословјиу, имао је добар слух и лијеп глас, свирао је виолину и био је веома образован. На парохију милошевачку је дошао 14. фебруара 1938. године и био је парох милошевачки све до своје смрти 15. јануара 1974. године. Његова супруга Босиљка је радила као учитељица у основној школи у Милошевцу. Упокојила се 1997. године. Обоје су сахрањени на милошевачком гробљу. Имају двије кћерке, Гордану и Љиљу.

 

 

Цвијетин Стевић
Веома кратко службовао на милошевакој парохији, а после је прешао у Козлук.

Јован Корљилов
Рус који је службовао на парохији после Симе Јевтића.

Симо Јевтић
Не зна се одакле је био.

Василије
Јеромонах који је вјероватно кратко вријеме службовао на парохији милошевачкој.

Ђорђе Лукић
Био је родом из Обудовца.

Стево Поповић
Био је родом из Модриче.

Душан Поповић
Помиње се после Косте Поповића и Марка Поповића. Не помиње се одакле је био. Умро је вома млад и сахрањен је на гробљу у Милошевцу.

Марко Поповић
Брат Косте Поповића, првог свештеника који је сужбовао у новосаграђеној цркви, такође милошевљанин. Опслуживао је Крушково Поље. Обојица су имали чин протојереја и сахрањени на гробљу у Милошевцу.

Коста Поповић
Милошевљанин, први службује у новосаграђеној цркви. Вјероватно је са народом и градио цркву.